1x300px

Népi műemlékház

Kétvölgy Fő u.36. szám alatti boronaház az országos úti könyvekben, turisztikai kiadványokban a településen belül - mint népi műemlék- látványosságként feltüntetett műemlékvédelmi oltalom alatt lévő épület. Az eredeti helyén helyreállított, zsúpfedeles, döngölt agyagpadlós, boronafalu, füstös konyhás ház valaha kerített háznak épült, de mára csak a szoba és konyha egység maradt fenn.

A településen lévő nagyméretű, erdős területekből adódóan korábban az építkezés anyaga a fa volt. A boronafalu háznál a falakat tölgy vagy gesztenye koszorúba rakták, s négy tölgyfatuskóval támasztották alá. A falakat fenyőboronákból kereszt vájasan állították össze. A falakat sárral bekenték, majd bemeszelték. A tetőt rozsszalmával - zsúppal fedték. Az épület jellegzetessége az ún. füstös konyha, melyben nagy méretű kemence található. Az ablakok kicsik, kevés fényt eresztenek be, inkább szellőztető szerepük volt. A konyhában gomolygó füst elvezetésében a mennyezeten kialakított nyílásról induló deszkakémény segített.

A boronaházban egy szoba és egy füstös konyha helyiség található. A szoba régi bútorokkal, ülő és fekvő alkalmatossággal, használati tárgyakkal van berendezve. A sarokpad, a régi sublót, a szalmabetétes ágy, az ágy alatt lévő csizmák- szőttesek mind- mind azt a látszatot keltik, mintha a lakók nem lennének otthon.

A füstös konyhában az eredeti kemence újjáépítésre került. A sarokban elhelyezkedő fa kémény- mely egyedüli a megyében- még a mai napig is stabilan áll. A konyha berendezése itt is korhű, és a régi használati eszközök is kiállításra kerülnek. Nem hiányozhat az ablakokból a magyar virág, az igazi falusi muskátli, melyet lábosokban tettek elődeink a ház ablakaiba.

A műemlékház a vendégház nyitvatartási ideje alatt várja a látogatókat. A tulajdonosok szívesen mesélnek a házról, a bent élt emberekről, életükről, a helyi szokásokról.